Autoverzekering

De verplichte autoverzekering

Als je met de auto, moto of brommer rijdt is een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA Auto) verplicht. Ze is daarnaast ook zeer nuttig. Wanneer je een ongeval zou veroorzaken waarbij er schade is aan andere voertuigen of goederen, vergoedt je BA autoverzekering de betrokken partijen. Ook wanneer er mensen gewond raken (exclusief de bestuurder van de wagen die het ongeval veroorzaakte), worden zij vergoed voor eventuele medische zorgen of inkomensverlies.

Mogelijkheden voor deze verzekering?

Mogelijks voldoet de basis BA autoverzekering niet aan jouw verwachtingen, daarom bestaan er tal van extra mogelijkheden voor jouw persoonlijke verzekering.

Rechtsbijstand

Binnen de verplichte autoverzekering zijn er twee mogelijke vormen van rechtsbijstand: een basispolis en een uitgebreide polis.

Basispolis rechtsbijstand

Het afsluiten van rechtsbijstand is niet verplicht, maar wordt door ons kantoor wel ten sterkste aangeraden. In 33% van de ongevallen is er discussie over de aansprakelijkheid, schadevergoeding, etc... Om hiermee niet in de problemen te komen met hoog oplopende rechtsbijstand kosten, raden we een basispolis rechtsbijstand aan.

Uitgebreide polis rechtsbijstand

Deze basispolis kan je ook verder uitbreiden naar alle mogelijke geschillen die te maken hebben met het verzekerde voertuig. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven, bespreek zeker jouw verzekering in detail met ons om te weten welke geschillen gedekt worden door jouw rechtsbijstand.

  • Geschil met de garage
  • Geschil met de politie over overtreding met het voertuig
  • Geschil met een parkeerbedrijf
  • Geschil met een huurwagen in het buitenland

Omniumverzekering

Er bestaan twee verschillende soorten omniumverzekering. Deze verzekeringen dekken de schade aan jouw eigen voertuig in verschillende gevallen.

Kleine omnium

Een kleine omnium verzekering dekt de volgende zaken:

  • Diefstal van het voertuig
  • Brand
  • Glasbreuk
  • Natuurkrachten
  • Ongevallen met dieren

Bij de meeste kleine omnium verzekeringen wordt er geen vrijstelling of franchise gevraagd.

Grote of Volledige omnium

Bij het afsluiten van een volledige omnium ben je, naast bovenstaande kleine omnium, ook gedekt voor schade aan jouw eigen voertuig, indien je zelf in fout bent. Ook in het geval van vandalisme door onbekenden komt de verzekering tussen.

Meestal geldt er een franchise of vrijstelling bij dit soort verzekering, die varieert in functie van de wensen van de klant.

Bescherming van de bestuurder

Bij de BA auto is de bestuurder de enige die niet gedekt wordt door de verplichte verzekering. Wil je je wel verzekeren tegen lichamelijke letsels, dan dien je een specifieke polis af te sluiten: de verzekering 'bescherming bestuurder'. Het bedrag van de premie is afhankelijk van de gekozen formule.

Bijstand

Als jouw voertuig jonger is dan 10 jaar, kun je een polis 'bijstand' afsluiten. Door deze polis ben je verzekerd voor bijstand aan personen en aan voertuigen.

Bijstand aan personen

Personenbijstand biedt een wereldwijde dekking voor iedereen die tot jouw gezin behoort (lees: hetzelfde domicilie adres heeft). Deze verzekering komt niet alleen tussen bij ongevallen met de auto of moto, maar ook met andere transportmiddelen (trein, tram, bus en vliegtuig).

De bijstand aan personen is onafhankelijk van de ouderdom van het voertuig.

Bijstand aan voertuigen

Bijkomend kan ook een bijstandsverzekering afgesloten worden die tussenkomt bij het geval van panne of ongeval. Dit geldt zowel in België als in bijna alle Europese lidstaten (contacteer ons via info@kantoorhoydonckx.be voor de volledige lijst).

De polis bijstand aan voertuigen omvat onder meer:

  • Pechverhelping
  • Vervangwagen
  • Ondersteuning bij medische kosten in het buitenland
  • Repatriëring

Het is ook mogelijk om de dekking uit te breiden voor bepaalde landen buiten Europa (bv: Marokko, Turkije, …)

Premie

De hoogte van de premie wordt door verschillende factoren bepaald. Vaak wordt een bonus-malus regeling aangeboden. Een schadevrij jaar levert extra korting op. Bij de bepaling van de premie wordt soms ook gekeken naar het soort bestuurder.

Vragen die daarbij gesteld worden zijn:

  • Hoeveel jaar heb je jouw rijbewijs al?
  • Heb je al een ongeval gehad?
  • Woon je in de stad of op het platteland?
  • Waarvoor gebruik je de wagen?
  • Heb je een tweedehandsvoertuig?

Zo krijg je een autoverzekering op maat. Het is overigens ook belangrijk om bij jouw keuze voor een verzekering niet alleen te kijken naar de hoogte van de premie. Het verschil zit vaak in de service en extra voordelen die worden aangeboden.

Contacteer ons


Scroll to Top